Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost-Gelderland (SOTOG) en zorgpartners (ReubeZorg en ZoZijn) zijn voor de intensieve begeleidingsgroepen een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Door de bundeling van de specialistische onderwijs- en zorgactiviteiten kan er een verhoogde kans op socialisatie, personificatie,  re-integratie en indien mogelijk weer toeleiding naar het (speciaal) onderwijs, dagbesteding of arbeid en maatschappij worden gerealiseerd. 

Een intensieve begeleidingsgroep biedt onderwijs aan leerlingen met een (verstandelijke) beperking die niet meer kunnen functioneren in een schoolse setting. Veelal is er sprake van multi- en/of complexe problematiek zoals trauma, hechting, autisme, etc. Om goed te kunnen onderzoeken hoe onderwijs er voor deze doelgroep uit kan zien, zijn de intensieve begeleidingsgroepen deelnemer aan het Experiment Onderwijs-zorgarrangementen (OZA) van de Rijksoverheid.

Wij streven naar een bijzondere bundeling van onze krachten. Niet alleen tussen SOTOG en ReubeZorg/ZoZijn, maar ook met externe partijen. Hierbij denken we aan de school van herkomst van de desbetreffende leerling die onderwijs volgt in een IBO-groep en/of overige zorg- en hulpverleningsinstanties. Hiermee beogen wij een uniek aanbod te bieden aan een brede hulpvraag van ouders en hun kinderen. Een verzameling van kennis op uiteenlopende vlakken, maar met één gemeenschappelijk belang: zorg en onderwijs op maat in de ontwikkeling van de leerling en zijn gezin, waarbij verder wordt gekeken dan de muren van het eigen kennisgebied, door o.a. van elkaar te leren en elkaar te versterken

SOTOG en ReubeZorg/ZoZijn voorzien in een gezamenlijk en geïntegreerd ontwikkelingsperspectief (OPP), hierin staan zowel de onderwijs- als de zorgverantwoordelijkheid beschreven, en zorgen voor samenwerking en afstemming bij de realisatie ervan, 1 kind 1 plan. Hiervan kan je dan maken: SOTOG en ReubeZorg/ZoZijn voorzien in een gezamenlijk ontwikkelingsperspectief (OPP) en Zorgplan, hierin staan zowel de onderwijs- als de zorgverantwoordelijkheid beschreven, en we zorgen voor samenwerking en afstemming bij de realisatie ervan; 1 kind 1 plan.

Onze locaties

  • Het onderwijs van de Klas wordt verzorgd op de locatie van ReubeZorg, dit is een kleinschalig zorginitiatief in Lochem.
  • Het onderwijs van “de Carrousel” wordt verzorgd op de “de Kleine Carrousel”, dit is een beleefboerderij in Laren. 
  • Het onderwijs van de “de Opstap” wordt verzorgd op “SO de Leeuwerikschool”, dit is een school voor speciaal onderwijs (SO) in Neede.
  • Het onderwijs van de “1 op 1-klassen” wordt verzorgd op VSO “de Korte Dreef”, dit is een school voor speciaal onderwijs (arbeid gerichte leerweg, VSO) in Borculo.
  • Het onderwijs van “het Natuurhus” wordt verzorgt in een blokhut net buiten Neede in een natuurlijke setting. 

Uitgangspunt is dat het onderwijs en de zorg voor de leerlingen gelijkwaardig zijn in de begeleiding van de leerlingen, ieder vanuit zijn/haar eigen expertise. Zij worden hierbij ondersteund door zowel de Commissie van Begeleiding (CvB) vanuit SOTOG als door de zorgcoördinator (ReubeZorg) /of orthopedagoog ,in samenwerking met CPO-er (ZoZijn), vanuit zorgpartners. De specifieke zorg- en onderwijsvraag is leidend voor het OPP, de afstemming, het aanbod en de lesinhoud.

Aanmeldingstraject

Voor aanmelding bij een IBO-groep is een gezamenlijke aanmeldingscommissie in het leven geroepen voor de intensieve begeleidingsgroepen:

  • De Opstap (De Leeuwerikschool)
  • De Carrousel (Kleine Carrousel en De Triviant)
  • 1 : 1 Klassen (Korte Dreef)
  • De Klas (ReubeZorg en De Triviant)
  • Natuurhûs (Neede)

De intern begeleider (IB-er) van de intensieve begeleidingsgroepen coördineert de aanmeldcommissie. Aanmeldingen worden een maal per maand gezamenlijk besproken met de commissie zodat aan de hand van de specifieke zorg- en onderwijsvraag een passende plek kan worden bepaald.

Plaats bekostiging bij een IBO- groep tweeledig:

  1. SOTOG
    – Indien ingeschreven bij SOTOG; de leerling dient in het bezit te zijn van een geldige TLV categorie hoog.

– Ingeschreven bij een andere school; de leerling neemt onderwijs af middels een symbioseplaatsing. De desbetreffende school en SOTOG maken hier onderling afspraken over.

  1. Zorgpartner
    – op basis van een zorgindicatie vanuit de gemeente (Jeugdwet of WLZ).
  2. Vervoer naar de desbetreffende locatie moet ook georganiseerd kunnen worden. 

* Een volledige schoolweek bij een intensieve begeleidingsgroep is 30 uur. 

Evaluatie 

Twee tot drie maanden na de start vindt er een evaluatiegesprek plaats om te bekijken of de zorg kan worden afgeschaald. Na maximaal 2 jaar moet voor elke leerling het perspectief duidelijk zijn (terugstroom naar school, behandeling, dagbesteding. 

Het OPP en zorg-/ ontwikkelingsplan wordt 1 keer per jaar besproken in een multidisciplinair gesprek met ouders, gemeente, leerkracht, CPO’er of zorgcoördinator van de betreffende groep en intern begeleider of orthopedagoog vanuit leerlingenzorg. (orthopedagoog of intern begeleider) , 

Daarnaast wordt er regelmatig (dagelijks/wekelijks) contact onderhouden met ouders/verzorgers en zijn er bij de start in de groep een kennismakingsgesprek/intake. Elke november, maart en juni zijn er afstemmomenten met ouders/verzorgers over de ontwikkeling van hun kind/pupil.